24 iulie 2006

Day job, night job

Asta e, tată, nu te ajungi cu banii, îţi iei o a doua slujbă. Am destui colegi, mai ales dintre cei foarte tineri, care au câte două, sau dacă nu, trei slujbe. Două probleme trebuie menţionate aici. Una este că, la colegii mei, celelalte slujbe sunt în acelaşi domeniu de activitate şi e mai normal şi mai simplu aşa (la câte televiziuni sunt la noi...). Cea de-a doua este că, dacă omu-şi face datoria, pe angajator nu-l interesează ce se întâmplă în timpul liber al angajatului. Sănătate şi putere să-ţi dea Dumnezeu, că nevoie de bani în plus are oricine. Mai ales dacă eşti femeie, deci, prin definiţie, cheltuitoare.

Doamna despre care vorbesc, aflată intr-o perioadă de probleme financiare, trăia în Noua Zeelandă. De nevoie, pentru “schimbul de noapte”, a ales o altă meserie decât cea pe care o făcea ziua. Femeie cu respect faţă de lege, ea nu s-a apucat de furat, de escrocherii, sau de cine ştie ce altceva. A ales, să fie clar, o meserie legală, chiar bine plătită. Reprezentanta sindicatului naţional recunoştea că se pot căştiga pănă la 500 de dolari de-ai lor, cam 300 de verzi americani, pe zi. (Sau, în cazul ei, la schimbul trei, pe noapte.)

Nu călca nici o lege, nici măcar vreo prevedere a contractului cu primul loc de muncă.

Şi totuşi...

Primul angajator, departamentul de Poliţie al Noii Zeelande, i-a pus în vedere să renunţe la slujba de schimbul trei, deşi NZPD permite poliţiştilor săi o a doua slujbă. A ieşit, bineînţeles, scandal, “cenzurarea unor drepturi cetăţeneşti”, “abuzuri în administraţie”, “cine mai respectă legea dacă poliţia n-o face”...

Purtătorul de cuvânt al poliţiei a fost nevoit să facă o declaraţie publică în care a explicat că, deşi departametul pe care-l reprezintă “îi susţine pe cei care îşi iau o a doua slujbă”, doamna poliţist va trebui să înţeleagă că nu poate lucra ziua într-un departament de poliţie şi noaptea într-un bordel. Apar conflicte de interese(*) şi colo, şi colo.

______________________ -Fetelor, ia, că am o pauză! Care eşti liberă, bagă certificatul de sănătate la control cu viza la zi. Să nu mai bat drumu' mâine dimineaţă cu parteneru' meu.

-Da' ce, fată, săptămâna trecută tu nu-l aveai expirat? Şi ai amânat controlul! Mai lasă-mă şi pă mine pănă mâine, nu fi naşpa!


Comentarii:
Am auzit-o sambata, la radio...(asta nu ma face sa ma amuz mai putin, evidament!)si m-am gandit si atunci: where is this world going to? Mai lipseste ca un caine "day time" sa miorlaie pe acoperisuri noaptea...
Revenind la cazul de fata, un singur lucru ma mai intreb: cine- o fi descoperit-o pe distinsa in exercitiul fu(n)cktiunii? vreun...coleg, oare?
 
Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]





<< Pagina de pornire

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Abonați-vă la Postări [Atom]